رها فدایی راینی؛ حمیدرضا بیدمال؛ بهزاد ایری؛ سپیده غنی
چکیده
اخیراً در آبزی پروری استفاده از ترکیبات گیاهی بهعنوان محرکهای ایمنی جهت تقویت سیستم ایمنی ماهیان رایج شده است. برخی گیاهان منبعی غنی از تاننها، پلیساکاریدها، آلکالوئیدها، فلاوونوئیدها، ساپونینها و پلی پپتیدها هستند که نقشهای مختلفی از جمله داشتن اثرات ضد میکروبی و تقویت سیستم ایمنی ماهیان برای آنها مشخص شده است. در ...
بیشتر
اخیراً در آبزی پروری استفاده از ترکیبات گیاهی بهعنوان محرکهای ایمنی جهت تقویت سیستم ایمنی ماهیان رایج شده است. برخی گیاهان منبعی غنی از تاننها، پلیساکاریدها، آلکالوئیدها، فلاوونوئیدها، ساپونینها و پلی پپتیدها هستند که نقشهای مختلفی از جمله داشتن اثرات ضد میکروبی و تقویت سیستم ایمنی ماهیان برای آنها مشخص شده است. در تحقیق حاضر تعداد 150 قطعه ماهی قرمز (میانگین وزن 135 گرم) به سه گروه شامل گروه شاهد (T1)، فلز+عصاره گیاه چای سبز (T2) و فلز (T3) با سه تکرار تقسیم شدند. دز بهینه عصاره در جیره غذایی ماهیان (65/0 میلیگرم بر کیلوگرم غذا)، غلظت تحت کشنده فلزات سنگین کادمیوم (5/0 میلیگرم در لیتر) و جیوه (5/0 میلیگرم در لیتر) تعیین گردید. به منظور بررسی شاخصهای بیوشیمیایی سرم خون، نمونهبرداری در روزهای سوم، هفتم و چهاردهم پس از مواجهه با غلظت تلفیقی فلزات سنگین کادمیوم و جیوه صورت گرفت. نتایج نشان داد پروتئین کل، کلسترول، گلوکز و مقادیر آنزیمهای لاکتات دهیدروژناز (LDH)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP)، در تیمار دریافتکننده عصاره گیاهی (T2) تفاوت معنیداری با سایر تیمارها داشت (05/0P<). بهطوریکه مقادیر AST، ALP و LDH در تیمارهای حاوی فلز بیشتر از گروه شاهد میباشد (05/0P<). از سوی دیگر مقادیر پروتئین کل، کلسترول و گلوکز در تیمار حاوی فلز که عصاره گیاه دریافت ننمودند، نسبت به سایر تیمارها بطور معنیداری بیشتر بود (05/0P<). بهطوریکه وجود عصاره در جیره سبب کاهش تأثیر منفی فلز بر شاخصهای مذکور گردید. بر طبق نتایج اینگونه میتوان بیان نمود که در تیمار دریافتکننده عصاره گیاهی، سیستم ایمنی ماهی بهبود یافته و مقادیر شاخصهای بیوشیمیایی در سطح بهینه بوده است. با توجه به اینکه فلزات سنگین موجود در منابع آبی بر شاخصهای بیوشیمیایی خون ماهیان تأثیر منفی میگذارند، از نتایج تحقیق حاضر، به نظر میرسد استفاده از عصاره گیاهی سبب افزایش توان فیزیولوژیک ماهی در مقابل اثرات منفی آلایندههای زیستمحیطی گردد. از اینرو استفاده از عصاره گیاه چای سبز در جیره ماهیان جهت افزایش توان فیزیولوژیکی و کاهش آسیبهای کبدی در مواجهه با پسابها و آلودگیهای صنعتی پیشنهاد میگردد.